Britse herinneringen aan Slag om Arnhem? ‘Binnenkort te zien’

Arnhem DriveBen Schattenberg | De Moeilijke Bril & Arnhemsch Kollektiv
Waar waren ze gebleven, de herinneringen aan de Slag om Arnhem in Croydon? Ze zijn teruggevonden, maar ze liggen al een tijdje in een depot.

Een schilderij van de Rijnbrug, omgeven door brandende huizen met zwarte rookpluimen. Een bordeauxrode, glimmende plaquette met gouden letters. En een uitvergroting van een handgeschreven brief met het laatste bevel voor de slag om de brug. Dat zijn de versierselen die in de Engelse stad Croydon herinneren aan de Slag om Arnhem.

Deze hingen in de Arnhem Gallery, een onderdeel van het culturele centrum Fairfield Halls. Dit betonnen complex uit de jaren 60 had ook nog een vierkante ’triomfboog’, the Arnhem Gate. Ook die moest herinneren aan de Slag om Arnhem.

De geschiedenis van de band tussen Arnhem en Croydon gaat terug tot vlak na de Tweede Wereldoorlog. Naar verluidt zouden relatief veel jonge mannen uit de stad hun leven hebben gegeven bij de Slag om Arnhem. Toen hun stadsgenoten na de oorlog zagen wat voor puinhoop de Gelderse hoofdstad was, kwam er snel hulp op gang. Sindsdien is er een band tussen de twee steden gebleven. Croydon heeft zijn Arnhem Drive, Arnhem zijn Croydonplein.

Slopershamer

Ook waren al decennialang de eerbetonen aan Arnhem te zien in het theater. Dat wil zeggen: tot 2017. Toen vielen de Arnhem Gallery en de Arnhem Gate ten prooi aan de slopershamer. Het bijna 60 jaar oude complex was verouderd, vond de gemeente Croydon. De plek waar in 1963 de Beatles nog de zaal plat kregen, was ‘niet meer klaar voor de 21e eeuw’.

Een aantal ‘zuilen van licht’ – schijnwerpers dus – bij de nieuwbouw moeten aan de pilaren van de Arnhem Gate herinneren. Voor de Arnhem Gallery is een Arnhem Foyer in de plaats gekomen. Maar… Waar zijn de plaquette, het schilderij en het laatste bevel gebleven? Niemand leek het te weten.

Een groepje Croydonaren dat vergeefs heeft geprotesteerd tegen de sloop van Fairfield Halls, heeft zo een nieuw doel in hun leven gevonden. Zij zijn op zoek gegaan naar de memorabilia van de Slag om Arnhem. Zij kregen daarbij hulp van the Arnhem Boys, een lokale club waarvan de leden graag uniformen uit de Tweede Wereldoorlog aantrekken. Een online actie leverde in december succes op.

Historische band

Het bleek dat de tekens in het depot van het lokale museum waren terechtgekomen. Dat bevestigt ook cultuurwethouder Tony Newman (Labour Party) via Twitter. “De historische band tussen Croydon en Arnhem en het dienen van onze troepen is belangrijk.”

Zijn collega Lewis heeft beloofd de stukken weer tentoon te stellen. Wanneer en waar? “Dat laat ik binnenkort weten”, stelt hij begin maart. In de tussentijd blijft het in het depot liggen. Totaal onacceptabel, vinden de actievoerders, die blijkbaar genoeg hebben van deze onduidelijkheid.

Hoe deze Brits-Arnhemse soap verder gaat? Dat leest u op De Moelijke Bril. Binnenkort dan.

Ben Schattenberg

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.