featuredNieuwsOpinie

Buts van de Week: “Meer problemen dan het daadwerkelijke probleem”

Van ButselaarMartijn van Butselaar | De Moeilijke Bril & Arnhemsch Kollektiv

Vorige week gaf ik het al aan, deze week wilde ik het hebben over het “grote gelijk” en wat is “goed”. Dit omdat ik al jaren merk dat partijen vast komen te zitten door hun eigen ideologie. Soms moet er meer gekeken worden naar het doel en vanuit daar terug worden gewerkt. Ik kan me doodergeren dat we vaak in de politiek met oplossingen komen die uiteindelijk meer problemen opleveren dan dat we eerst hadden.

Het grote gelijk

Het beste voorbeelden die me te binnen schiet zijn de biomassa centrales en Diftar. De ideeën klinken meestal sympathiek in het begin, maar als we gaan kijken wat het oplevert is dat meestal het averechtse of nog veel erger. Wat mij dan stoort is dat sommige partijen, omdat ze vastzitten in hun grote gelijk, anders denkenden weg gaan zetten in hokjes. Sommige partijen maken het zelfs nog erger door te zeggen: “ het is allemaal ook best ingewikkeld”. Van dat laatste krijg ik jeuk op mijn hele lichaam, want je diskwalificeert mensen door dat te roepen tot kleine kinderen. Neem het afval probleem, door de EU opgelegd aan Nederland, voor sommigen is de oplossing Diftar zo het “grote gelijk” dat ze blind zijn geworden voor het daadwerkelijke probleem. Er leiden meerdere wegen naar Rome is voor deze partijen iets wereldvreemds. Er kunnen namelijk tig betere oplossingen zijn. Wat ik wel kan waarderen van bijvoorbeeld de PvdD, ook een partij die vast zit in hun grote gelijk, dat ze gewoon ronduit durven te zeggen: “mensen moeten opgevoed worden”. Niet eerlijk, aangezien de grootste slagen te halen zijn bij de industrie, supers en grootverbruikers, maar wel eerlijk richting de inwoners. En dan moeten de inwoners daar maar hun conclusies uit trekken. Wat ik een mooi uitgangspunt vind van Code Oranje, en één van de redenen dat ik me aansloot, is dat voortschrijdend inzicht geen vies woord is. Als iets uiteindelijk een betere oplossing/idee is, dan moet je niet blind vasthouden aan de gekozen weg, maar ervoor kiezen om het los te laten en anders voorwaarts te gaan.

Goed

Hierover kan ik me soms echt kwaad maken. Sommige partijen zitten zo stellig in het “goed” en/of “fout”, dat ze anderen continu in hokjes zetten. Ben je op dit moment tegen de stroom immigranten, omdat het heel veel druk legt op allerlei zaken, dan ben je dus tegen allochtonen. Sowieso moeten we af van de woorden allochtonen en autochtonen, de mensen die hier mochten wonen en ons paspoort hebben zijn gewoon net zo Nederlands als ik. Zowel Fatima uit ’t Broek als Mohammed uit Malburgen of Jan uit de Geitenkamp hebben last van immigratie op dit moment. Het zijn namelijk de krachtwijken waar deze mensen vooral terecht komen. Niks goed of fout! Tegenover goed kan je altijd fout zetten. Het is gewoon een kwestie van plussen en minnen en daarop keuzes maken. Maar het zogenaamde “goed” kamp zit dan tot over hun oren in hun “grote gelijk” dat ze gelijk in de aanval gaan. Dit terwijl er wederom meerdere oplossingen zijn en ik persoonlijk juist liever daar naar kijk. Überhaupt knap dat mensen een persoon als mij dan in een hokje willen duwen, want ik zet me dagelijks in voor verbinding, alleen kijk ik daarbij niet naar kleuren of namen maar naar mensen. Voor mij moet goed en/of fout altijd ter discussie kunnen worden gesteld, zodat je met een open blik blijft kijken. En vooral niet bang zijn om dingen te benoemen zoals ze zijn. Dat is iets wat inmiddels zorgt voor de grootste polarisatie in ons land, mensen zijn namelijk niet gek.

Ik wens iedereen een open blik en houding toe deze week!

Martijn van Butselaar

Comment here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.