800 mensen tekenen petitie: afval blijft heikel punt

Ioan Andrei Vreeling | De Moeilijke Bril & Arnhemsch Kollektiv

Afval? Dat is al jaren een heet hangijzer in Arnhem. Het debat hierover is nog lang niet ten einde. Zeker niet nu burgers zelf een petitie zijn gestart om ‘beter afvalbeleid’ af te dwingen.

Het nieuwe afvalsysteem diftar kreeg in 2019 na jaren gesteggel toch een brede steun in de Arnhemse politiek. Resultaten voor het diftar-systeem komen pas over enkele maanden, in juli 2020 gaat de gemeente Arnhem over op diftar. Toch nemen burgers nu het heft in eigen handen door een petitie te starten voor ‘een beter afvalbeleid’. Waar het College van Burgemeester en Wethouders vooral voordelen zien voor het milieu ziet de burger vooral een extra financiële drempel en meer problemen bij het inzamelen.

Ondergrondse containers

In voorbereiding op de diftar zijn de ondergrondse containers al eerder dichtgegaan. Deze stonden een tijd open vanwege een rechtszaak die tegen de gemeente aangespannen was, de afvalpas bleek namelijk de privacy te schenden. Gegevens van de eigenaar van de afvalpas bleken inzichtelijk te zijn waarna de rechter heeft geoordeeld dat de Gemeente Arnhem deze gegevens niet zomaar mocht inzien.

De containers zijn inmiddels in alle wijken gesloten. Iets wat onder meer heeft geleid tot veel afval naast de containers, zo zag ook onze columnist Martijn van Butselaar. Ondanks de kritiek is de gemeente gestart met de eerste aanpassingen in voorbereiding op de diftar. De ondergrondse containers worden verkleind. Volgens Wethouder Cathelijne Bouwkamp moeten de verkleinde containers zorgen voor minder restafval. Zo is er na de aanpassing geen ruimte meer voor de 60-literzakken en kunnen alleen de 30-literzakken weggegooid worden.

Kritiek

De kritiek blijft nog steeds galmen in het Diftar-dossier. Dat burgers nu een petitie zijn begonnen [ spreekt echter boekdelen over de communicatie vanuit de politiek naar de burger. Bij RTV Arnhem sprak SP-raadslid Gerrie Elfrink enkele maanden geleden in een radioprogramma over de diftar. Elfrink vindt diftar niet de oplossing omdat ‘nascheiding al wetenschappelijk bewezen efficiënter is’. Toch heeft het College een ruime meerderheid voor diftar weten te vinden.

Petitie

Dat burgers nu een petitie zijn begonnen lijkt vooral te komen door onder andere de ophef die is ontstaan op sociale media over afvalzakken die naast de containers staan, terwijl de meldingen over afval volgens het College wel afnemen. Er wordt dan ook opgeroepen tot een ander afvalbeleid waarbij nascheiding de voorkeur heeft. De petitie is niet alleen een roep tot ander beleid, maar vooral een roep tot een ander systeem van betalen, zo valt ook te lezen in de petitie. De indieners willen juist niet dat de rekening van het ‘falend beleid’ bij hun terecht komt.

Of de handtekeningenactie veel impact zal hebben in de Gemeenteraad, valt te betwisten. Na alle discussies die gevoerd zijn over het afval scheiden en diftar lijkt de politiek ieder geval ‘diftar-moe’.

Ioan Andrei Vreeling
Laatste berichten van Ioan Andrei Vreeling (alles zien)

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.