Buts van de Week: Waarom Code Oranje voor mij?

Van ButselaarMartijn van Butselaar | De Moeilijke Bril & Arnhemsch Kollektiv

Zwaar weer

Nederland zit in zwaar weer! Dus Code Oranje is een zeer toepasselijke naam. De gevestigde partijen kunnen geen antwoord meer geven op de vraag hoe dan wel. Ze zijn alleen maar bezig om de bevolking tegen elkaar uit te spelen. Of dat nou het linkse spectrum is, D66 en GL, of het rechtse spectrum, PVV en Forum. Code Oranje is de oplossing. Niet over de hoofden regeren, maar samen met de mensen regeren. Dit laatste is zeer belangrijk, want ik maak me oprecht zorgen welke richting we anders opgaan. Mensen/partijen veroordelen elkaar al voordat er iets bewezen is. Dat gebeurt nu ook in de politiek dagelijks, partijen veroordelen elkaar al voordat er echt gesproken is. GL kan niks meer zeggen over landbouw, want dan worden zij al veroordeelt. De PVV kan niks meer zeggen over immigratie, want dan worden zij al veroordeelt. Het beste en meest efficiënte voor het besturen van het land zou zijn dat men over hun ideologieën en partijstandpunten durfden heen te kijken en dan samen met de inwoners, dmv toetsen, bepalen of iets goed of slecht kan zijn. En dat wil de beweging Code Oranje, en daarom sluit ik me daar met trots bij aan!

OmButspolitiek en Ombudspolitiek

Ik kreeg laatst op twitter een heel mooi compliment. Een journalist noemde mijn manier van politiek bedrijven ombutspolitiek. Ombudspolitiek is waarom Richard  de Mos in Den Haag veruit de grootste partij is geworden. Er is een probleem voor een burger of ondernemer van de stad, en dan gaan we niet uren vergaderen, 1001 en afwegingen maken, maar gewoon simpel kijken hoe en of we dit kunnen oplossen. Dat gebeurd met wederzijds vertrouwen, en dat vertrouwen krijg je ook als politicus als je direct iets oppakt. Dus ombudspolitiek is gewoon eigenlijk “Niet lullen maar poetsen”. Daardoor kan je weleens de schijn tegen je hebben, dat zie je nu bij Richard, maar dat heeft meestal te maken met kift. Maar voor mij is het “de” manier hoe een volksvertegenwoordiger zou moeten opereren. Niet meegaan in bureaucratische verhaaltjes maar hands-on ervoor de mensen zijn. Een mooi voorbeeld hier in Arnhem is bijvoorbeeld de herdenking op 17 september, de kinderen van Arnhem (zo worden de kinderen tijdens de slag genoemd) willen dit, na rondvragen de stad ook. Dan kunnen we er toch voor zorgen dat er iets gebeurd die dag. En zo is er iets opgelost!

De burgers er meer bij betrekken

Wat brengt de discussie rond het stikstof probleem ons, wat brengt de zwarten pieten discussie ons, wat brengt het immigratie probleem ons? Ga zo maar door. En het antwoord is: niks. Mensen worden alleen maar tegen elkaar uitgespeeld door de gevestigde orde. En daarom zijn burgerraden, burgertops en referenda zo belangrijk om in te zetten. Als we bijvoorbeeld bij het stikstof probleem een burgertop hadden georganiseerd, met daarin burgers/deskundigen/boeren/milieuorganisaties en wellicht meer, dan waren we nu verder geweest. En waarschijnlijk met meer draagvlak, dus minder tractoren in Den Haag. Dus de nieuwe democratie zoals Code Oranje voorstelt doe je het niet alleen meer samen, van onderaf besturen ipv top-down, maar haal je de scherpte ook uit de maatschappij. Dus daarom Code Oranje!

Mocht u vragen hebben dan kan u me altijd benaderen via martijnvanbutselaar@arnhemcentraal.info of via de social media.

Martijn van Butselaar

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.