Staat van de Stad: Arnhem aantrekkelijk, maar toch met veel problemen

Ben Schattenberg | De Moeilijke Bril & Arnhemsch Kollektiv

Hoe gaat het – volgens de cijfers – met Arnhem? Deze week verscheen het jaarlijkse onderzoek Staat van de Stad. Een greep uit de cijfers.

De criminaliteit in Arnhem stijgt tegen de landelijke trend in, Immerloo II is de het postcodegebied met het hoogste aandeel arme inwoners in Nederland en de luchtkwaliteit in de stad is lager dan in de rest van het land. Aan de andere kant daalt de werkloosheid in de stad, is er volgens burgers goed openbaar vervoer en ervaren ze de stad over het algemeen als aantrekkelijk.

Een en ander blijkt uit de Staat van de Stad 2019, een reeks cijfers over Arnhem die de gemeente deze week naar buiten heeft gebracht. De aantrekkelijkheid van de stad blijkt onder meer uit de gestage groei: afgelopen jaar vestigde de 160.000e inwoner zich er. Daarmee is het de elfde stad van Nederland. De 170.000e Arnhemmer wordt over 20 jaar verwacht.

Leefbaarheid

Het algemene rapportcijfer voor leefbaarheid in de buurt is een 7,2, blijkt uit de cijfers. Dit geldt zeker niet voor alle wijken. Volgens de leefbarometer is de leefbaarheid in de wijken Malburgen-West, Malburgen-Oost (Zuid), Presikhaaf-West, Arnhemse Broek en Geitenkamp ‘zwak’.

Banen

Banen in Arnhem zijn er vooral in de zakelijke dienstverlening. De werkloosheid daalt met die van de rest van Nederland mee, maar ligt nog altijd boven de 4 procent, hoger dan landelijk gemiddeld. Zo’n 10 procent van de beroepsbevolking is arbeidsongeschikt.

Hoe bereikbaar is Arnhem? Wie met de auto naar de stad moet, geeft het een zesje. Gebruikers van het openbaar vervoer zijn meer tevreden: zij geven dit een 8. Zowel het Arnhemse wegennet als het omliggende regionale wegennet kennen een aantal knelpunten, stelt het rapport van de gemeente. Onder meer de bruggen over de Rijn en de Amsterdamseweg zijn struikelblokken voor het verkeer.

Eenzaamheid

Toch hebben Arnhemmers de behoefte om de deur uit te komen. 37 procent van hen is namelijk matig tot sterk eenzaam. 12 procent van deze groep is ontevreden over sociale contacten. Dit is ongeveer hetzelfde als twee jaar geleden.

Er zijn ook hier grote verschillen per wijk. In het Arnhemse Broek is meer dan de helft van de inwoners matig tot sterk eenzaam. In Velperweg en omgeving is dat 1 op de 4 inwoners.

Gelukkig is er hoop voor deze groep. Meer dan 40 procent van de Arnhemmers helpt de buren wel eens. 1 op de 3 Arnhemmers is (wel eens) actief als vrijwilliger. 1 op de 5 Arnhemmers geeft mantelzorg.

Ben Schattenberg

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.