Koeien gaan, galloways komen. En de honden?

Koeien in de BakenhofKoeien in de Bakenhof --- © De Moeilijke Bril / Arnhemsch Kollektiv

Jarenlang een vertrouwd gezicht in de uiterwaarden tussen de John Frostbrug en de Pleijbrug: een kudde koeien. Die is deze week verdwenen uit de ‘Groene Rivier’. Daar komen andere dieren voor in de plaats: grazers uit Meinerswijk. Dat zou zomaar gevolgen kunnen hebben voor andere viervoeters: honden.

Gaat de gemeente het aantal hondenlosloopgebieden in de uiterwaarden aan banden leggen? Sommige hondenbezitters in de buurt van de ‘Groene Rivier’ maken zich zorgen. Kan hun viervoetige vriend straks nog wel een stukje poedelen in de Rijn?

Daarnaast zijn sinds maandag ook de koeien uit het uiterwaardengebied verdwenen. Jarenlang waren deze grazers een vertrouwd gezicht voor de wandelaar. Boer Erik Weijers heeft maandag op Facebook te kennen gegeven dat hij zijn kudde voor het laatst uit de Groene Rivier heeft gehaald. Waar de dieren heen gaan, is nog niet duidelijk.

Woordvoerder Carlo van der Borgt van de gemeente bevestigt dat de koeien van Weijers definitief het hek van het uiterwaardengebied achter zich sluiten. “We maken één begrazingsgebied van Meinerswijk, de Stadsblokken en de Bakenhof”, vertelt hij. “In plaats van de vertrouwde kudde koeien komen er de galloway-runderen en de konik-paarden die nu al in Meinerswijk rondlopen.”

Hoe zit het dan met de beperking van het hondenuitlaatgebied? “Daar moet de gemeente nog een besluit over nemen”, vertelt Van der Borgt. “Maar daar moet wel meer eenheid in komen. Het is wel zo dat nu in Meinerswijk overal de honden aan de lijn moeten, mede vanwege de grazers. Als hun gebied groter wordt, dan ligt het voor de hand dat er minder ruimte komt voor hondenlosloopgebieden.”

(Artikel gaat verder onder de afbeelding.)

© Gemeente Arnhem In de uitbreiding van het begrazingsgebied stonden de koeien van boer Weijers, zegt woordvoerder Van der Borgt van de gemeente Arnhem.

Of en wanneer de gemeenteraad hierover vergadert, is nog niet bekend. Hoe groot moet het nieuwe grazersgebied worden? Van der Borgt: “Ergens medio juni worden enkele rasters weggehaald dan wel verplaatst. Die hele nevengeul en de beide zijden komen erbij, helemaal tot aan de Bakenhof.”

Het is de bedoeling dat die twee grote gebieden ook nog aan elkaar worden verbonden, vertelt de gemeentewoordvoerder. “Dat gebeurt pas zodra het bestemmingsplan onherroepelijk is. Dan worden er nieuwe gronden aan de gemeente overgedragen. Maar vanwege het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ligt dat proces momenteel stil.”

Wie bepaalt de regels eigenlijk in de uiterwaarden bij Arnhem? Sommige stukken zijn gemeentegrond, andere zijn particulier bezit en weer andere stukken zijn van Rijkswaterstaat.

Een woordvoerder van die laatste organisatie legt het uit. “De Staat is eigenaar van een aantal gronden in de uiterwaarden, maar gemeente Arnhem voert het beheer uit. Het beleid met betrekking tot het beheer (dus ook loslopende honden) wordt in dit geval door de gemeente gemaakt. Dit wordt uiteraard wel afgestemd met Rijkswaterstaat/De Staat.”

Het is de bedoeling dat er de komende jaren meer stukken grond van onder meer Rijkswaterstaat naar de gemeente gaan.

Ben Schattenberg

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.