4 mei-comité: blijf weg

4 mei herdenking4 mei-herdenking twee jaar geleden. De bedoeling is dat het plein dit jaar leeg blijft. --- © De Moeilijke Bril / Klaar Media

Blijf weg. Dat is de oproep die het Arnhemse 4 mei-comité meegeeft aan Arnhemmers die de traditionele plechtigheid bij het verzetsmonument in de binnenstad willen bijwonen. Vanwege maatregelen om de ziekte Covid-19 in te dammen, wil de gemeente geen mensenmassa op het Audrey Hepburnplein, zoals andere jaren.

Dodenherdenking gaat vandaag anders dan anders. Geen vol Audrey Hepburnplein waar iedereen naar de kranslegging kan kijken. Instellingen mogen vandaag verspreid over de hele dag de kransen bij het verzetsmonument leggen, met het liefst zo min mogelijk publiek. Dit alles in verband met de corona-crisis. Burgemeester Ahmed Marcouch heeft maandagmorgen al namens de gemeente de bloemen neergelegd.

Om 18.00 uur moeten alle kransen er liggen. Verder speelt om 19.58 een koperblazer een zogeheten taptoe op de toren van de Eusebiuskerk. Dan is het twee minuten stil, maar als het goed is, is het al stil omdat er niemand is. Dat hoopt in elk geval de organisatie. “Verder gebeurt er helemaal niets”, zegt voorzitter Bert de Jong. Wie toch wil herdenken, kan dat maar beter thuis voor de tv doen, vindt hij.

Marcouch herdenkt vandaag ook alle gevallen slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog met een speciaal gedicht. Die heeft hij eerder opgenomen en die staat op alle sociale media van de gemeente.

Ben Schattenberg

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.