Mogen huisgenoten samen de deur uit? CDA Arnhem eist duidelijkheid

studentenZijn huisgenoten gezinsleden? - Afbeelding ter illustratie --- © Buro Millenial (CC0)
Mogen studenten uit één huis gezamenlijk naar buiten? Het CDA in Arnhem wil hierover duidelijke richtlijnen van de burgemeester. “De studenten zijn zich van geen kwaad bewust, omdat zij zich zien als een gezamenlijk huishouden.”

Tijdens de coronacrisis moeten wij allemaal anderhalve meter afstand houden van iedereen, behalve van onze gezinsleden. Maar wie zijn dat eigenlijk? Voor de gemiddelde huisje-boompje-beestjefamilie is dat duidelijk. Hoe zit dat dan bij bijvoorbeeld bewoners van een studentenhuis of een andere woongroep?

Klaartje van Dillen, raadslid voor het CDA in Arnhem, breekt daar op dit moment haar hoofd over. Bewoners van een woongroep hebben meestal een eigen kamer, maar delen voorzieningen als de badkamer of de keuken.

Boetes

Het is lente en duizenden studenten zitten op hun studentenkamers, stelt Van Dillen vast. Via het CDJA, de jongerenorganisatie van haar partij, kreeg ze te horen dat studenten een waarschuwing hebben gekregen of zijn beboet. Zij zouden zich niet houden aan de genomen maatregelen om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan door bijvoorbeeld bij elkaar buiten te zitten. “Bewoners van studentenhuizen eten met elkaar, zorgen samen voor het schoonmaken en spelen spelletjes met elkaar op hun kamers of gemeenschappelijke ruimtes.”

Huisgenoten gaan ook af en toe met elkaar naar buiten, net als gezinnen wel met elkaar de deur uit gaan. Dat is heeft op diverse plaatsen in Nederland wrijving opgeleverd, aldus het CDA. “De studenten zijn zich van geen kwaad bewust, omdat zij zich zien als een gezamenlijk huishouden en laat er nou net een uitzondering bestaan voor gemeenschappelijke huishoudens”, schrijft Van Dillen namens haar fractie. “Daarmee krijgen studentenhuizen toch een bijzondere plek in dit hele gebeuren.”

Grenzen

Het CDA in Arnhem zou dan ook graag willen horen van het college van Burgemeester en Wethouders waar de grenzen nu precies liggen. Zijn studenten nou wel of geen gezamenlijk huishouden? Mogen ze dan gezamenlijk naar buiten om bijvoorbeeld te eten? Veel studentenhuizen hebben geen tuin of balkon. “In veel studentenhuizen zie je creatieve manieren om om te gaan met de corona-maatregelen en merk je dat veel studenten hun best doen om aan de maatregelen te voldoen. Toch is het voor hen lang niet altijd duidelijk.”

Het CDA vraagt aan het college of ze ook voor deze groep duidelijke richtlijnen wil opstellen. De partij wil dan graag dat burgemeester Ahmed Marcouch deze dan op ‘goede en positieve wijze’ via de sociale media verspreidt.

Soortgelijke problemen doen zich voor in andere steden. De politie heeft groepjes studenten van grasvelden gehaald en gemaand zich terug te trekken op hun kamers. In Utrecht hebben de jongeren de hulp ingeroepen van de burgemeester.

Ben Schattenberg

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.