Video Herman Centraal: Besmettelijke ziektes teisteren Arnhem al eeuwen

CholeraDe Cholera waart rond in Arnhem, 19e-eeuwse prent. ---© Alexander VerHuell

Pest, cholera en Spaanse Griep. Besmettelijke ziektes teisteren Arnhem al eeuwen, vertelt geschiedeniskenner Jan de Vries. Er zijn veel parallellen met vroeger te trekken. Toch reageren mensen volgens hem nu anders op zo’n ziekte dan vroeger.

Moeilijke tijden nopen soms tot onorthodoxe maatregelen. Vanwege de coronacrisis kan de theater-talkshow Herman Centraal voorlopig niet doorgaan. Organisator Basti Baroncini lost dit op door met zijn gasten online te spreken. Zijn eerste gast in deze serie videogesprekken is geschiedenisleraar Jan de Vries. Deze vertelt over besmettelijke ziekten in Arnhem en hoe de stad ermee omging.

Natuurlijk denken we dan aan de pest en de Spaanse Griep. Maar in de 19e eeuw heersten er meerdere cholera-epidemieën, waarvan die van 1866 de beruchtste was. Hoe gingen onze voorouders daarmee om? De Vries: “Je ziet duidelijk dat als de bestuurders krachtdadig optraden, de schade beperkt bleef.”

Verschillen en overeenkomsten

Parallellen met bijvoorbeeld de Spaanse Griep en de huidige coronacrisis zijn duidelijk te trekken, stelt De Vries. Ook in vroeger tijden werd een besmettelijke ziekte gezien als ‘gevaar van buiten’. Maar de verschillen waren ook groot; onze voorouders wisten vaak nauwelijks waar de ziektes vandaan kwamen. Maatregelen kwamen mede daarom vaak langzaam op gang.

Waren de mensen doodsbang in tijden van zulke ernstige ziekten? Vaak ging het leven gewoon door, want er moest brood op de plank komen. Ook hoorde dit soort tegenslag meer bij het menselijke leven. “Tegenwoordig gaan we er vanuit dat de wetenschap overal antwoord op heeft”, stelt De Vries. “Dat was vroeger heel anders.”

Ben Schattenberg

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.