Ondernemen dankzij corona: ‘Wereldramp is voor mij een redding’

TanerOndernemer Taner Ozbilginer: "Ik denk: wat overkomt me?" --- © Taner Ozbilginer

De coronacrisis zorgt bij Arnhemmer Taner Ozbilginer voor meer drukte dan ooit. Hij importeert en distribueert producten als mondkapjes en coronatests over de hele wereld. Dat doet hij zeker niet alleen maar voor het geld. “Mijn hond stierf aan corona.”

Taner Ozbilginer is bijna zijn stem kwijt. “Ik werk 25 uur per dag”, lacht hij. “Overdag onderhandel ik met Europa. Maar als hier iedereen in bed ligt, worden ze in Amerika wakker. En als ik daar klaar ben, komen ze in China op gang. Het is zwaar, maar het is voor een goed doel!”

Ozbilginers bedrijf importeert onder meer corona-tests en mondkapjes en distribueert ze over de hele wereld, vertelt hij. Sinds negen weken is hij dag en nacht in touw, sinds deze week is zijn bedrijf officieel van start gegaan. Tijdens het gesprek rinkelt zijn ene telefoon regelmatig, terwijl op een andere een constante stroom van appjes binnenkomt. “Ik spreek met artsen en secretaresses van presidenten en premiers. Ik heb laatst nog contact gehad met de Belgische minister Maggie De Block. Ik denk: wat overkomt me?”

Goede doel

Het is allemaal zwaar, maar het is voor het goede doel, vertelt de bewoner van Presikhaaf. Hij is in de wereldmarkt voor Covid-19-tests en aanverwante artikelen gesprongen ‘uit onvoorwaardelijke liefde’. “Zelfs mijn hondje stierf aan corona”, vertelt hij geroerd. “Ik heb zelf verschijnselen van de ziekte gehad. Ik was twee weken ziek.” Zijn geliefde huisdier likte hem uitgebreid, misschien wel om te troosten. Kort daarna stierf het beestje. “Officieel niet aan corona, maar ik weet het zeker.”

Daarom steekt het de Arnhemmer dat er zoveel ‘cowboys’ op deze markt actief zijn. “Onze testkits kopen wij in voor 7 à 8 euro per stuk. Anderen verkopen die voor wel 22 dollar. Wij rekenen wereldwijd een redelijk standaard-tarief, waarvan mensen soms zeggen: ‘Hè, klopt dat wel?’. Ik pas ervoor dat oplichters hieraan verdienen.”

Totaalpaketten

De import gaat volgens Ozbilginer via een Turks bedrijf, waarvan hij de naam nog geheim wil houden. Dat haalt dan weer spullen bij bedrijven in China en Turkije. Bijzonder zijn een soort totaalpakketten die hij aanbiedt. “Mondkapje, rubber handschoenen, testkit… kortom: alles!”

Alles heeft de benodigde certificering, stelt de Arnhemse ondernemer. “In tegenstelling tot vele anderen in deze branche, weet ik precies waar alles vandaan komt. Ik werk met de juiste mensen en ik ken iedereen in de hele productieketen, van productie tot levering.”

Rolls Royce

De bloedtesten die hij verkoopt, zijn gepatenteerd en hebben volgens hem de juiste certificaten als enige op de wereld. Waren daar laatst geen problemen mee? Dat was een concurrent, stelt Ozbilginer. Die zou zijn product hebben nagemaakt. “Er waren drie en een half miljoen nepkits afgekeurd, die dezelfde verpakking hadden als die van ons.” Hij vergelijkt zijn producten met het chique automerk Rolls Royce. “De hele wereld wil onze kits”, juicht hij.

Hoe kent de bewoner van Presikhaaf al deze mensen? Ozbilginer vertelt dat hij al een hele carrière achter de rug heeft in de financiële dienstverlening. Zo heeft hij over de hele wereld een netwerk opgebouwd. “Ik was een rijk man, maar door onder meer de financiële crisis van 2007 en de staatsgreep in Turkije in 2016 ben ik alles kwijtgeraakt”, stelt hij. “Maar nu krijg ik ondanks het slaaptekort weer energie. Dit keer is een wereldramp voor mij een redding.”

Waar kunnen belangstellenden een testkit, een mondkapje pakketje halen? Ozbilginer zegt dat we nog even geduld moeten hebben; binnenkort lanceert hij zijn website. Dan bliept voor de zoveelste keer een van zijn telefoons. Hij moet weer aan de slag. “De Belgische regering plaatst een grote bestelling!”

Ben Schattenberg

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.