De staat van de Staten: 5 miljoen tegen corona

PleijrouteDe Staten vergaderen ook over trajectcontrole op de Pleijroute bij Arnhem. --- © Panoramio (CC)

De provincie en haar bestuur beginnen hun draai langzaam, maar gestaag weer te vinden. Sommige dingen blijven vertrouwd, zoals Marjolein Faber die de Statenvergadering verlaat. Ze deed dat, met haar hele 3-koppige PVV-fractie, tijdens de afgelopen eerste digitale vergadering.

De Gelderse PVV-leider heeft namelijk ook zitting in de Eerste Kamer. Zij stelt dat zij in het debat dat in de Senaat over de Tijdelijke Wet plaats had, aan Minister Knops nadrukkelijk heeft gevraagd of er naast de Tijdelijke Wet ook een aanpassing van het Reglement van Orde nodig is. De Minister zou daar bevestigend op hebben geantwoord. Nu stelt Faber in haar rol van Statenlid dat het Reglement daarom niet in een digitale vergadering kan vastgesteld. Het is dus de vraag met hoeveel Statenfracties de komende vergadering begint.

Tussendocument

Tijdens de Statenvergadering van 22 april staat het Tussendocument centraal. Door dit document worden de eerste wijzigingen op de lopende Provinciebegroting toegepast. Het gaat in dit geval om een dertigtal doelen waar geld naar toe gaat. Ik noem er een aantal: het Democratiefestival, de Visie Perspectief Hanzesteden 2020-2025, de Pilot Retourtje Cultuur Gelderland, het Bridge to Liberation Experiment, de herdenking van 75 jaar Bevrijding Nederlands-Indië, de Eurogames 2022 en de intelligente verkeersregelinstallatie op De Pleij. Ook wordt er 5 miljoen euro vrijgemaakt voor acute hulp in het kader van Covid-19 in Gelderland. De Partij voor de Dieren heeft een motie aangekondigd om GS te verzoeken geen maatregelen te ondersteunen die niet duurzaam zijn.

Railterminal Elst

Er zijn al lange tijd plannen om een railterminal bij Elst aan te leggen. De gemeente Overbetuwe is daar niet enthousiast over. De provincie Gelderland wil dit wel heel graag. Er moeten bij dit soort plannen veel procedures worden gevolgd. Het is voor de burgers, bedrijven en andere betrokkenen overzichtelijk en efficiënter als er één overheid verantwoordelijk is voor deze vergunningen en procedures. Om die reden is het normaal als de provincie deze verantwoordelijkheden op zich neemt. Dat gebeurt met een Coördinatiebesluit. Zo’n besluit is alleen extra gevoelig als de lokale en de provinciale overheden niet op een lijn zitten. Toch gaan Provinciale Staten daar een besluit over nemen.

Overige onderwerpen

Verder spreken en besluiten Provinciale Staten over de toekomst van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen. Deze Omgevingsdienst voert ook taken uit voor de provincie. Tenslotte spreken de Staten over de gevolgen van de Corona-crisis voor de provincie Gelderland. D66 dient hier een motie in om kleine kunst te ondersteunen met een kleine subsidieregeling, 50PLUS en SP vragen via een motie om een aparte Statencommissie over Corona-zaken en 50PLUS vraagt om aandacht voor de verpleeghuiszorg.

Ramon Barends
Volgen?

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.