Video Herman centraal: corona-etiquette met Reinildis van Ditzhuyzen

Reinildis van DitzhuyzenReinildis van Ditzhuyzen: "Weet je niet wat je moet doen? Gebruik dan je gezond verstand!" --- © Screenshot Herman Centraal

Door de corona-crisis verandert de samenleving op dit moment als nooit tevoren. Betekent dit, dat ook onze omgangsvormen verschuiven? Aan wie kan Basti Baroncini van Herman Centraal dit beter vragen dan Reinildis van Ditzhuyzen (Arnhem, 1948), bekend om het etiquette-boek Hoe hoort het eigenlijk?

Etiquette is gebaseerd om de praktijk van alledag, stellen Baroncini en Van Ditzhuyzen al gauw vast. Epidemieën in het verleden hebben dan ook gezorgd voor leefregels, die we nu nog steeds naleven. Kan de huidige epidemie het einde betekenen van onze eeuwenoude gewoonte om handen te schudden? Hoewel… eeuwenoud?

Drie keer zoenen

Wat is een mooi alternatief? “Dat handenschudden komt wel wel weer terug”, verwacht Van Ditzhuyzen. “Maar ik hoop dat we van dat drie keer zoenen verlost zijn. Dat is allemaal gebakken lucht.”

En wat moet je dan doen als er in een winkel te dichtbij komt. “Niet in de aanval gaan, maar laat mensen in hun waarde.”

Ben Schattenberg

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.