Buts van de week: Drieluik Corona 2

Stoelenproject keukenMartijn van Butselaar ervaart veel steun in de stad voor zijn kookwerk bij het Stoelenproject. --- © Martijn van Butselaar (FB)

Deze week de vielen me vooral de volgende zaken op: er ontstaan in deze tijd heel veel goede acties om elkaar te helpen en dat is mooi om te zien. Vuil op straat blijft ergernis nummer 1 op dit moment voor veel Arnhemmers. De theorieën vliegen je ook de oren om over de corona-crisis en de oplossing ervoor.

Goede acties

Ik zie heel veel goede acties ontstaan. Een mooi voorbeeld is de Facebookpagina ‘Kan ik je helpen deze crisis?’ Supermooi om te zien hoe zij allemaal verschillende mensen kunnen helpen. Ook bij mijn zoontje stonden ze aan de deur met een kleinigheidje voor zijn verjaardag en dat deed hem goed.

De actie, die ik samen met Karima Azoubay doe, om het Stoelenproject mee te helpen voor de daklozen eten te verzorgen op de zondag is een enorm succes. Mensen uit de hele stad helpen mee. #samensterkinarnhem!

Wel bemerk ik ook veel negatieve reacties bij beide initiatieven: men kan toch wel zelf voor eten zorgen, die mensen kunnen toch wel zelf boodschappen doen, er zijn ook al initiatieven en meer. Daar gaat het allemaal niet om, is mijn mening. Iets meer vertrouwen in elkaar zou mooi zijn. Laten we nu juist elkaar versterken en helpen. Gelukkig voeren dit soort reacties de boventoon.

Afval

Het is gewoon simpel: 1+1 is mijn mening. Mensen zien bij de Ondergrondse Containers (OC’s genaamd) grofvuil liggen, even later is dit opgehaald. “Hey”, denkt men, “dat is mooi, je gooit het er naast en het wordt gewoon opgehaald.” En zo is het grotere dumpen geboren. Het wennen, wat de wethouder steeds noemt, is wel waar, maar men went aan de verkeerde manier van met afval omgaan.

Gevolg: straten vervuild en in sommige sloten drijft zelfs het vuil. Mede dankzij vragen van mij en mijn collega Lea Manders aan het college is er inmiddels wel besloten om grofvuil tot juli 3 keer gratis te kunnen aanbieden en het oud papier ook weer op te halen. Dus het grote ontwennen kan beginnen. Dit zal niet snel gaan, want mensen moeten er aan wennen dat je kunt bellen en het er niet zomaar neer kunt zetten.

Theorieën

G5, landbouwgebieden, luchtverontreiniging en ga zo maar door. De mooiste vond ik dat een speciale eenheid van de USA dit in China gedropt heeft. Net of de crisis nog niet spannend genoeg is dachten sommigen misschien: “Laten we er een schepje bovenop doen.” Laten wij Nederlanders alstublieft een beetje nuchter blijven en zorgen dat we hier overheen komen met zo min mogelijk druk op de IC’s en zo min mogelijk doden. En laten we er van leren. Meer kunnen we nu niet. Ik heb nog steeds vertrouwen in het crisisteam van de regering.

#keepyourheadcool

Dank

Ik wil iedereen bedanken voor wat ze doen nu voor hun medemens. Met name Tonnie van den Herik en Leo de waal voor wat zij doen voor de daklozen. En dit doen zij het hele jaar door! En ook Peggy Kayser, zomaar een Ernemse. Dan kookt ze weer voor de buren, dan brengt ze weer een attentie naar een verzorgingstehuis, een ex-dakloze man hielp ze aan zo’n beetje een hele inboedel. Echt kippenvel als ik dat allemaal lees. #samensterkinarnhem

Martijn van Butselaar

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.