Video Herman Centraal: tussen Market Garden en bevrijding

Turfstraat 1945Het pas bevrijde Arnhem ---© Gelders Archief

Dinsdag is het precies 75 jaar geleden dat Arnhem werd bevrijd. Na het desastreus verlopen offensief Market Garden duurde het maar liefst zes maanden voordat Arnhem alsnog in geallieerde handen viel.

Basti Baroncini van Herman Centraal gaat in gesprek met Ton Burgers die er een artikel over schreef in het Arnhems Historisch Tijdschrift. Arnhem heeft heel veel met Market Garden en minder met de bevrijding, vertelt deze. Is dat niet eigenlijk raar? “Market Garden heeft Arnhem historisch op de kaart gezet”, stelt Burgers. Citymarketing uit slachtofferschap, vat Basti samen.

Hij en Burgers spreken nu over wat er in Arnhem gebeurde tussen die Slag om Arnhem en de bevrijding, ruim een half jaar later. Waarom duurde het zo lang? En wie stonden de Canadezen en Britten in Arnhem op te wachten?

Ben Schattenberg

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.