Buts van de week: Corona 2

Afval bij De Leuke LindeHygiëne is in tijden van corona belangrijker dan oFoto: Martijn van Butselaar (FB)

Ik hoorde maandagmorgen 23 maart viroloog Ab Osterhaus iets zeggen bij omroep WNL wat ik geleerd heb bij de landmacht, en wat ik ook vaak zeg bij de Diftar discussie gebruikte, namelijk: “Je bent zo sterk als je zwakste schakel,” Nou, dat wordt vandaag de dag wel heel duidelijk. Mensen kunnen de verantwoordelijkheid niet aan. Dus moet de regering stoppen met het vertrouwen van de mensen en gewoon overgaan naar de lockdown, want zo sterk is onze zwakste schakel niet!

Bossen en markten

De regering onder leiding van Mark Rutte gaf ons vorige week een duidelijke opdracht: blijf zoveel mogelijk thuis en blijf 1,5 meter van elkaar vandaan als je eruit moet. Ik dacht: “Nou, dat is niet zo heel moeilijk.” Maar wat schetst mijn verbazing? Hele parken vol en zelfs foto’s van een overvolle Albert Cuypmarkt in onze hoofdstad, terwijl je daar echt niks kan halen wat je voorziet in je eerste levensbehoeften. Wat is er nou zo ingewikkeld aan de vraag van Rutte? Ik snap het niet. Misschien moeten we Van Gaal een keer laten zeggen: “Zijn jullie nou zo dom of ik ben ik nou zo slim?”

Nu hoor ik sommigen mensen zeggen: “Als we in lockdown moeten, lijden de goeden onder de kwaden.” Maar ik stel het graag anders: “Als we NIET in lockdown gaan, lijden de goeden onder de kwaden.”  We hebben het immers over een ziekte die van mens tot mens gaat, dus de verspreiding gaat gemakkelijker door al die dombo’s. En wie lijdt er dan het meest? Ik durf op een briefje te geven dat als deze mensen wat overkomt, zij het hardst gaan roepen dat de regering het niet goed heeft gedaan.

Goede initiatieven

Ik zie ook heel veel goede initiatieven. Het samen sterk-verhaal groeit enorm, u kunt dit zien op Facebook of Twitter onder de hastag #samensterkinarnhem . Super, want er zijn heel veel mensen die hulp nodig hebben! Ook is het van belang dat we de lokale ondernemers steunen. Al heb ik daar wel een kanttekening bij: ik zie namelijk veel voorbij komen van de lokale ondernemers, maar kunnen ze dan ook rekening houden met de mensen met een kleinere portemonnee? Dan maak je er een win-winsituatie van en doen we het écht samen. Bijvoorbeeld kortingsacties voor mensen met een Gelrepas. Dit neemt niet weg dat ik het de mensen die het kunnen betalen zeer aanraad, want we hebben deze ondernemers nodig in de stad, nu en na de crisis!

Ondergrondse containers open

Mijn mailbox, Messenger Facebook en Whatsapp stroomt vol met foto’s uit de hele stad van vuil naast de ondergrondse containers (OC’s). Er is een logische verklaring voor: iedereen is veel meer thuis, dus er is veel meer afval. OC’s zitten sneller vol, frequenties van ophalen containers bij huis zijn verkeerd, papier wordt al niet meer opgehaald, verkleinen van de containers, het wennen/opvoeden gaat nergens goed… dus ook in Arnhem niet.

Maar nu hygiëne zeer belangrijk is, lijkt mij dat dit sowieso een hogere prioriteit moet hebben dan opvoeden! Met het stijgen van de temperaturen en de zon lijkt het mij noodzaak dat we zo gauw mogelijk de OC’s weer opengooien! Dienstbaar zijn aan je inwoners en de opdracht teruggeven aan het Rijk, met de restrictie dat ze hem weer terug mogen geven zodra ze de industrie, supers en afvalverwerkers verantwoordelijk hebben gemaakt. In deze tijd van virussen moeten we er geen bij kweken!

Come on

Gewoon even luisteren, wat de regering zegt dat we moeten doen… punt! En dan hoop ik dat er geen lock-down nodig is.

Martijn van Butselaar

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.