OpiniePolitiek

Column: effectiever

Van ButselaarMartijn van Butselaar | De Moeilijke Bril & Arnhemsch Kollektiv

Voorstellen

Martijn van Butselaar | De Moeilijke Bril & Arnhemsch Kollektiv

Ik zal me eerst maar even voorstellen, omdat dit mijn eerste column is voor De Moeilijke Bril. Zij hebben mij gevraagd om over mijn ervaringen te schrijven in de politieke arena en/of mijn ideeën over en voor de stad. Nou daar gaat ‘ie dan: ik ben Martijn van Butselaar van de lokale partij Arnhem Centraal, vader van twee kinderen en een bonus-dochter en ik woon samen met mijn vriendin op de Bult (Geitenkamp).

Keuze

Voor mijn eerste column heb ik gekozen voor het thema ‘effectiever’, maar dit had ook ‘open’, ‘eerlijk’ of ‘samen’ kunnen zijn. Het valt me de laatste tijd op dat het College van Burgemeester en Wethouders moeite heeft met het zoeken naar de juiste vorm om samen te werken met de inwoners en de raad, of dat dit juist helemaal mislukt. Nu gebeurt dit vaak achteraf, en daardoor ontstaat er veel onduidelijkheid bij zowel de inwoners van onze prachtstad als bij de gemeenteraad.

Mijn vader woont op dit moment in Brabant en daar zeggen ze over achteraf: “Achteraf, tja dat is heel mooi wonen”, met andere woorden: daar heb je niet zo heel veel aan. Een goede conclusie, mijns inziens.

Voorbeelden

Er zijn genoeg voorbeelden waarbij dit voor zowel onrust zorgt in de stad als in de raad, maar ik zal twee recente voorbeelden aan u geven:

De kap van bomen bij de Wassenaarweg in Elderveld: mensen worden hier achteraf over geïnformeerd en, erger nog, er worden beloftes over dat mensen nog in bezwaar kunnen gaan gedaan, die niet waar te maken zijn. Gevolg: veel (in mijn ogen terechte) kwade wijkbewoners op de publieke tribune tijdens de raadsvergadering over bomen. Wat volgt is weer veel beloftes om te praten en ‘showmoties’ (moties waarvan men al weet dat deze het niet gaan halen omdat het gewoonweg niet kan, maar wel leuk staan voor de bühne). Zo worden mensen niet serieus genomen. Leermoment moet dus zijn dat er effectiever/open/eerlijk en samen gewerkt moet worden met de inwoners, ook als er iets niet goed is gegaan.

Ben Schattenberg | De Moeilijke Bril & Arnhemsch Kollektiv Burgers worden pas achteraf geïnformeerd over bomenkap – Foto ter illustratie; CC0

De visie schuldhulpverlening: er wordt een visie gemaakt door het college, maar deze vergeet de raadsfracties erbij te betrekken. Gevolg: vier hele lange vergaderingen, met heel veel vragen en hierna meer dan 20 wijzigingsvoorstellen, op een visie. Ik herhaal: op een visie! Want het uitvoeringsplan moet dan nog komen.

Als ik dan nog eens het stukje lees van Omroep Gelderland met als kop “Arnhemse raad zoekt oplossing voor ‘stuwmeer’ aan onderwerpen”, denk ik alleen maar: ‘tja’…

Elke week schrijven politici een column over de afgelopen politieke week. Zij krijgen hierin volledige vrijheid. De redactie neemt dan ook geen enkele verantwoordelijkheid voor hetgeen geschreven is. De uitspraken in de column zijn volledig voor rekening van de schrijver.

Martijn van Butselaar

Comments (1)

  1. ga vooral door met wat je doet .en blijf druk uit oefenen op het beleid in de gemeente,over diftar en nog vele andere zaken .gr.de zwervers

Comment here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.