De Gelderlander kopte er vrijdagochtend mee: er ligt minder afval naast de ondergrondse containers. Wethouder Cathelijne Bouwkamp baseert zich op cijfers van de buurtcoaches. Ook meldt de wethouder dat de meldingen in een paar maanden tijd zijn afgenomen. Prettig vindt ze dat. Martijn van Butselaar (Arnhem Centraal) heeft een andere theorie: “Mensen zijn meldmoe geworden.”
Volgens de wethouder moeten mensen wennen aan het nieuwe systeem. Een afvalpas langs de scanner en de ondergrondse container gaat open. Van Butselaar vindt dat opmerkelijk aangezien het huidige systeem toch al een tijd in het geheugen van de Arnhemmer moet zitten. Hij wijst dan ook met de vinger naar de gemeente: “Als mensen het systeem niet goed begrijpen terwijl het al een tijd bestaat dan heeft de gemeente serieuze problemen met de communicatie.”
Dat de meldingen afnemen is volgens Martijn van Butselaar ook niet heel erg gek: “Mensen zijn meldmoe geworden. Ze zien elke keer een stapel afval naast de containers staan. De eerste keren pakken ze hun telefoon er nog bij om een melding te maken. Maar als ze de stapel elke week weer zien, dan houdt het op een gegeven moment op en dan maken ze geen melding meer.”
Wat volgens Arnhem Centraal dan wel de oplossing is maken ze geen geheim van: nascheiding. “Studies hebben aangetoond dat het goedkoper kan zijn dan het huidige systeem, die studies tonen ook aan dat het beter is voor het milieu en dat de kwaliteit van bijvoorbeeld het PMD-afval hoger is. ” Voor nascheiding is er geen raadsmeerderheid tot dusver.
Vanaf 1 juli gaat het diftar in. Hierbij moet er per zak restafval betaald worden. De grootte van de afvalzak gaat in de komende maanden per wijk veranderen van 60 liter naar 30 liter. Hiermee hoopt het Arnhemse stadsbestuur het scheiden van afval te bevorderen en de hoeveel restafval te verminderen.
Foto: Paul Nevada/Flickr
- Diftarfetisjisme - 2 juli 2020
- Werken in Coronatijd: De Aannemer - 6 mei 2020
- Werken in coronatijd: de recruiter - 16 april 2020
1 Comment