Video Herman Centraal: 40 procent winkels binnenstad verdwijnt

drukte in centrum Arnhem© Politie Arnhem-Noord (FB)

Zo’n 40 procent van de winkels in de Arnhemse binnenstad dreigt te verdwijnen. Dat zegt binnenstaddeskundige Rob Weiss in een interview met Basti Baroncini voor de online talkshow Herman Centraal. De directe oorzaak hiervan is volgens hem de corona-crisis.

Het gevolg is dat we een véél kleiner centrum met winkels overhouden, verwacht Weiss. Hij roept gemeente en ondernemers op om nu eindelijk eens met een visie voor het winkelgebied te komen.

Apegapen

Voor de eerste corona-maatregelen was er al een overaanbod van zo’n 20 procent, weet de binnenstaddeskundige. “Veel bedrijven lagen al half op apegapen. Dan is zo’n crisis als deze vaak het laatste zetje.”

Weiss baseert zich op landelijke cijfers. In hoeverre zijn die op Arnhem van toepassing? Volgens de deskundige kan die groot zijn, omdat de onderlinge samenwerking van ondernemers en gemeente minder goed is dan in andere steden. Anderzijds is het wel een aantrekkelijke stad met een centrumfunctie. “Arnhem heeft veel te bieden; het zal altijd wel volk trekken.”

‘Blijf weg!’

Er was voor de crisis al leegstand. Dat loopt op. Wie betaalt dan de rekening? “De stad is verplicht dit voor te zijn”, vindt Weiss. “Hier zeggen we als het te druk is: ‘blijf weg!‘. In bijvoorbeeld Utrecht zeggen ze: ‘wees welkom, maar doe het met beleid’.”

Dat is nogal een verschil in toon. Met een goede samenwerking hadden de ondernemers en de gemeente dit kunnen voorkomen, stelt Weiss. “Als Arnhem dit niet kantelt, wordt dit niet de weg omhoog.”

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.