Buts van de week: Wijzen

© CC0

Op social media zien we nu dat er veel gewezen wordt. Die doet dat niet goed, die zegt dat verkeerd, die dit, die dat. Om moe van te worden. Natuurlijk zijn het verwarrende tijden en dat begrijp ik ook, maar met wijzen bereiken we nu niks!

Ondernemers

Ik zet me nu in deze tijd veel in voor onze lokale ondernemers, bekijk waar ik aandacht kan vragen, waar ik het college op kan bevragen en waar ik creatief kan meedenken. Dat doe ik met de achterliggende gedachte dat veel ondernemers het zwaar hebben en dat de ondernemers van Arnhem na deze crisis van groot belang zijn. En niet alleen in Arnhem maar voor het gehele land. En ja hoor: ik krijg gelijk allerlei verwijten naar mijn hoofd, want er zijn ook andere zaken belangrijk. En
uiteraard vind ik dat ook! Maar de manier waarop stoort me. Je kunt ook schrijven: “Martijn, denk je ook daar of daar naar aan”.

Even voor mijn collega’s van de VVD: ‘Je lijkt wel een VVD’er’ krijg ik vaak
naar mijn hoofd geslingerd. Ik weet nou even niet of dit goed of slecht bedoeld is (knipoog en lach).

Daklozen

Her en der zijn er fantastische initiatieven om deze kwetsbare groep mensen (proberen) te helpen. Soms bieden bedrijven als bijvoorbeeld Servontyn hun hulp aan. Ik stel soms vragen hierover aan de wethouder. Bij voorkeur koppel ik mensen aan elkaar die dit nu nodig hebben, bijvoorbeeld… Maar ook hier gelijk verwijten! Of is het een soort misplaatste jaloezie? “Er gebeurt te weinig”, “Wat is dat voor popi gedrag?”. Tja, het zal best altijd anders of beter kunnen. Het woord
‘belangenverstrengeling’ viel onlangs bij zo’n reactie. Ik was verbijsterd. Hoe dan?? Ik zet me geheel belangeloos in, verdien er geen euro mee en koppel vooral goede initiatieven aan elkaar. In deze tijd lijkt me dat broodnodig.

Bedrijven of instellingen

Sommige ideeën worden ook om persoonlijke redenen bestreden. “Ik heb daar eens een keer gesolliciteerd, en zo sociaal zijn ze niet.” Dit soort opmerkingen kunnen me zelfs kwaad maken. Het gaat nu namelijk niet om persoonlijke issues of wrok. Ik ben er heel blij mee dat mensen, bedrijven en instellingen zich nu inzetten om samen deze horrorfilm te overwinnen!

En nu?

Zullen we iets minder wijzen? En ja, soms pakken dingen anders uit en ja, soms zijn andere zaken ‘ook’ belangrijk, en ja soms zijn er in het verleden zaken niet goed gegaan, en ja, en ja, en ja. Ik ga er nu vanuit dat de meeste mensen gewoon goede intenties hebben! En het mooie is ook dat deze crisis veel goede en sociale daden bij velen tot stand brengt. Kom op: alleen samen overwinnen we deze levensgevaarlijke crisis.

Martijn van Butselaar

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.