Buts van de week: coronacrisis

CoronavirusBen Schattenberg | De Moeilijke Bril & Arnhemsch Kollektiv

Angst? Raar? Een slechte film? Ik weet niet echt hoe ik mijn gevoel kan benoemen, en dat maakt het heel vreemd en toch ook wel beangstigend. Niks is even normaal, dus kan lastig mijn draai vinden. Dan heb ik ook nog eens drie heel verschillende kinderen, die het alle drie heel anders beleven. De ene is er druk mee en is bezorgd. De ander wil graag weten of het nog wel goed gaat zo met haar VWO. En weer de andere denkt: ”Mooi, vakantie!”

En zelf weet ik even niet wat het beste voor ze is, duurt het dan een paar maanden langer voordat je aan je carrière kan beginnen over tig jaar, tja je moet toch wat doen en laten we vooral er voor elkaar zijn. Dus wat deze crisis vooral doet is zorgen voor een emotionele rollercoaster.

Minister-President

Wat ik net omschrijf geldt voor mij, en zo heeft iedereen in het land zijn eigen rollercoaster, tenminste daar ga ik maar even vanuit. Maar aan de enorme stortvloed van adviezen en tips te zien, is dit zo. En je zal dan maar Minister-President zijn van het land, je doet het nooit goed. De ene zit namelijk in de Goliath (Walibi) en de ander weer in de Baron (Efteling).

Maar toen de Minister-President gisteren de natie adresseerde werd het toch even stil in het land. Tenminste hier op de Bult kon je een speld horen vallen. Ik werd er zelfs een beetje emotioneel van!

Hij legde goed en rustig uit waarom en welke keuzes op dit moment zijn gemaakt. Waar ik vooral heel gelukkig van werd, was dat de regering zich nu laat adviseren door de geleerden/wetenschappers/virologen. Want emotie is soms best goed, en moet soms zelfs, simpelweg omdat die er gewoon is. Maar in dit geval, terwijl er een piek in de emotie zit, is de rust juist nodig.

Oppositie

Sjonge jonge wat heb ik me daar aan geërgerd: de oppositie. Niet dat je nu geen kritisch geluid mag laten horen, maar het ‘zie nou wellen’, daar werd ik kotsmisselijk van. Klaver: “Zie nou wel, nu zijn de mensen in de zorg wel belangrijk” . Baudet: “Zie nou wel, we hadden hetzelfde moeten doen als…” Allemaal ‘achteraf kijk je een koe in de kont’-zaken, daar heb je nu gewoonweg niks aan en dat werkt ook niet mee. Het zorgt alleen voor tweedeling. Deze partijen, en nog een aantal partijen,  spinnen garen bij tweedeling in de samenleving, en dat moeten ze zelf weten.

Maar in deze emotionele tijd, waar niemand de wijsheid in pacht heeft (het is immers nieuw), vind ik het zwaar ongepast en misselijkmakend. Straks als alles achter de rug is, ja dan kan je zeggen: “Er moet meer geld naar de zorg, er is door deze crisis toch wel gebleken dat we behoorlijk afhankelijk zijn van deze groep”. Maar voor nu is het zaak om vooral constructief mee te denken, bijvoorbeeld: “Hey denken jullie in deze tijd ook even naar de zzp’ers, want die hebben het ook moeilijk”.

En Nu

Laten we aub laten zien als stad dat we achter de mensen in de vitale functies staan. Door bijvoorbeeld niet te hamsteren, maar ook wat te laten liggen. Zodat de mensen die naar huis gaan, nadat ze bijvoorbeeld je Opa, Zus, Nichtje of Kleinkind hebben verzorgd, ook wat te eten hebben.

Denk aan je medemens, meld je aan voor het Rode Kruis, deze zoeken vrijwilligers. Of doe een boodschap voor je oude buurvrouw. Het zijn maar voorbeelden die me zo te binnen schieten. Maar één ding wil ik zeker schrijven: “Laten we het coronavirus als Ernemmers SAMEN tegemoet treden, en samen kijken hoe en waar we elkaar kunnen helpen!!” Zodat we allemaal goed uit deze toch wat vreemde achtbaan stappen!

Martijn van Butselaar

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.