OpiniePolitiek

Buts van de Week: Weekje wel!

© De Moeilijke Bril / Arnhemsch Kollektiv

Er gebeurde weer genoeg de afgelopen week, zowel in de politiek als in de stad. Of het nou ging om een DifTar-petitie of het Coronadebat, maar het meeste wat mij opviel hoe betrokken iedereen in de wijken en buurten is. Ik heb weer genoeg om mij druk over te maken, het was me een weekje wel!

Afvalpetitie

Op 1,5 meter afstand kreeg ik op het Stadhuis van Bettina Achterhuis 5035 handtekeningen. Ruim 5000 handtekeningen die ze op heeft gehaald omdat ze zich zorgen maakt over de gekozen weg als het gaat om ons Arnhemse afvalbeleid. Het is een behoorlijk getal, die 5035. Ik kan me dan ook niet herinneren dat er ooit zoveel handtekeningen zijn verzameld in Arnhem, dat geeft toch aan hoe erg het afvalbeleid speelt in de stad?

Gelukkig is het nu drie keer mogelijk om gratis je grofvuil op te halen en wordt het oud-papier ook weer opgehaald. Het is fijn dat de Wethouder dit ingang heeft gezet nadat ik vragen namens Arnhem Centraal heb gesteld. Nu wil ik eigenlijk nog één ding: laten we stoppen met het hele DifTar. Stoppen lijkt mij dé verstandige beslissing. Wijken kunnen dan ontwennen en de krachtwijken kunnen we dan omtoveren tot prachtige, schone wijken met een systeem dat goed is voor mens, milieu en leefbaarheid!

Coronadebat

Ik las ‘in de wandelgangen’ dat sommige politieke partijen het andere partijen kwalijk nemen om niet fysiek deel te nemen aan het Coronadebat. Onterecht, als je het mij vraagt. Want de afwezige partijen hebben goede redenen om niet live deel te nemen aan het debat, bijvoorbeeld omdat de totstandkoming ervan niet democratisch is in mijn ogen. Er is geen rekening gehouden met persoonlijke situatie van raadsleden maar vooral omdat het zoveel makkelijker online had gekund.

We kunnen afreizen naar Mars, we krijgen foto’s te zien die lichtjaren ver weg zijn gemaakt, maar in Arnhem kunnen we niet een digitale vergadering organiseren met 18-man. Gelukkig lieten de afwezige partijen wél hun verantwoordelijkheid zien door veel schriftelijke vragen en moties in te dienen. Ik hoop dat we nu samen kunnen zoeken naar een goede manier om onze lokale democratie zo goed mogelijk te organiseren.

Wijken weten Niets

Ik hoor het vaker wel dan niet: mensen in buurten en wijken die pas ingelicht worden als er iets besloten is. Vreemd vind ik dat, mensen moeten de mogelijkheid krijgen om hun input te geven en actief mee te denken met de stad. In een actieve democratie betrekken we de inwoner bij de besluitvorming.

Denk bijvoorbeeld aan het overleggen met bewonersplatforms of overleggen, zij kunnen een cruciale rol spelen in de communicatie naar inwoners maar ook naar het zoeken naar oplossingen. Maar nu maakt het helaas niet uit wat er gedaan wordt: de Arnhemmer wordt niet bereikt en ik zie dat ze op het Stadhuis zoekende zijn naar de beste manier.  Dus hierbij mijn oproep aan het Stadhuis: laten we het niet meer hebben over ‘over wijken weten’ maar over ‘met wijken praten’.

Martijn van Butselaar

Comment here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.