Werken in coronatijd: de recruiter

© De Moeilijke Bril / Scott van den Broek

Door de maatregelen van het kabinet zitten we massaal werkeloos thuis. Maar voor sommige van ons gaat het werk gewoon door. Dat doen ze thuis, op kantoor of op een andere werkplek. In deze serie is De Moeilijke Bril op zoek naar het verhaal achter het werken in deze bijzondere tijd. Hoe gaan werknemers om met de huidige crisis? En ligt werkend Nederland bijna helemaal stil? In het eerste deel spreken we met Scott van den Broek. Naast dat hij actief is in de Arnhemse politiek, is hij talenthacker [iemand die recruitment en marketing combineert, red.] bij Unique Nederland in de provincie Gelderland.

Van den Broek zit veel op zijn kantoor in Arnhem. Normaal gesproken is hier de drukte van het Willemsplein goed te zien. Maar nu is het rustig. Ook binnen in het pand van Unique is het stil. De overheid roept immers op om zoveel mogelijk thuis te blijven. Hoe gaat dat eigenlijk bij Unique?
Scott: “Bij Unique hebben we het team in tweeën verdeeld. Er is een team A en een team B. Om de week werkt een team thuis, en het andere team op de vestiging. Zo rouleren wij. En op het kantoor houden we ons natuurlijk aan de richtlijnen van het RIVM.”

Anderhalf meter afstand houden lijkt me lastig voor recruiters.
“Onze deuren zijn gesloten voor inloop. Met hoge uitzondering spreken we nog af op kantoor, en uiteraard houden we dan 1,5 meter afstand. Maar op ons kantoor hebben we die situatie nog niet gehad. Om onze sollicitanten toch een beetje te zien, maken we gebruik van videobellen, bijvoorbeeld via Skype of Whatsapp.”

Maar krijg je dan de mens achter de sollicitatie nog te zien?
“Kijk, de wereld staat niet stil natuurlijk. En je wilt toch kunnen zien hoe iemand op een prikkelende vraag reageert. We hechten veel waarde aan persoonlijk contact en via het videobellen lukt dat toch. Niet alleen met onze sollicitanten trouwens, maar ook met onze flexwerkers en met onze opdrachtgevers.”

Krijg je dan nog veel sollicitanten binnen?
“Dat is héél verschillend. De één denkt er niet aan om in deze tijd te wisselen van baan of zich te wagen aan een sollicitatieproces, terwijl de ander nu thuis op de bank zit en toch werk nodig heeft om z’n huur te betalen of zich te voorzien in bijvoorbeeld eten en drinken.”

Gelijktijdig zien we ook veel mensen die nu ineens werkeloos zijn.
“Ja, die mensen zijn er ook en hebben geen vervangend werk en een gebrek aan inkomsten. Dat is natuurlijk helemaal zuur als je hoort dat er bedrijven zijn die hun sollicitatieprocedures helemaal stop hebben gezet. Aan de andere kant zijn er nu ook ondernemingen die het bijzonder druk krijgen en weer meer personeel nodig hebben. Daarom zijn wij juist nu voor die mensen bezig om te zoeken naar werk. De wereld staat niet stil hè?”

Dat klinkt hoopvol, maar in het nieuws horen we al de verwachtingen dat er een recessie aan zit te komen door de coronacrisis. Merken jullie daar al iets van?
“Dat het economisch anders gaat dan een paar weken geleden is een gegeven. Ik ben geen econoom of deskundige op dat gebied, dus ik durf er niet direct antwoord op te geven. Wij merken natuurlijk wel dat de wereld er anders voorstaat dan vier weken geleden. Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden om onze dienstverlening in te zetten. Is het niet om mensen passend werk te geven, of passend personeel te zoeken voor een klant, dan is het wel om in te zetten op persoonlijke ontwikkeling van ons personeel.”

 Zoeken naar passend werk, dat klinkt heel positief. Maar hoe doe je dat nu dan?
“Zoals ik net al zei, merk je dat de crisis in de ene branche meer speelt dan in de andere. Productiewerk is bijvoorbeeld heel divers. Het ene bedrijf is al zijn opdrachten kwijt en legt de productie stil, terwijl het andere bedrijf nu overuren draait. Dit zie je in alle branches. In de regio Arnhem merken we dat er meer vraag is naar klantenservice-medewerkers en administratief medewerkers. Die behoefte snap ik nu wel: mensen willen nu veel zaken regelen, dus die afdelingen krijgen het drukker. Gelijktijdig zie ik bedrijven ook creatiever worden, ook met ons personeel. Met man en macht wordt er gezocht naar mogelijkheden om thuis te werken. Lukt dat niet, dan wordt wel met zorg voor de medewerkers gezocht naar mogelijkheden om op kantoor te werken. Net als bij ons dus.”

Merk je zelf op kantoor nog wat dan van de coronacrisis? Buiten de maatregelen om natuurlijk.
“Soms is het zwaar. Ook wij hebben te maken met veel mensen die hun baan, al dan niet tijdelijk, kwijt zijn. Natuurlijk zijn hier via het UWV altijd mogelijkheden voor, maar deze mensen zijn geëmotioneerd en soms angstig over de toekomst. Je probeert ze dan te kalmeren en de juiste richting op te wijzen. Dat lukt gelukkig ook vaak, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat het mij niet in de koude kleren gaat zitten.”

Dat lijkt me pittig.
“Ja, maar het is ook mooi dat je mensen juist in deze onzekere tijden nog steeds kunt helpen. Wanneer iemand dan toch mag starten is de blijdschap enorm hartverwarmend, net als de dankbaarheid trouwens.”

Denk je dat de crisis snel voorbij is?
“Persoonlijk denk ik dat het nog wel even duurt en dan beperk ik mij even alleen tot de maatregelen. Die maatregelen zijn ook nodig want zoals Minister De Jonge en het RIVM zeggen: “We hebben nog geen vaccin, dus moeten we nu de zorg ontlasten.” Nu proberen we zowel op het gebied van de economie als op het gebied van de volksgezondheid te redden wat er te redden valt.”

Dat klinkt heftig.
“Natuurlijk is elk slachtoffer er ééntje te veel, maar we moeten wel realistisch zijn: we zien in de cijfers voorzichtig terug dat de maatregelen effect hebben. Maar zonder vaccin blijven deze maatregelen nog wel even van kracht.”

En de toekomst dan?
“Die toekomst is anders dan dat ik aan het begin van het jaar dacht. Zakelijk gezien ontstaan er altijd nieuwe kansen. Ondernemerschap is even heel positief gedacht het creatief omgaan met de realiteit waarin je leeft. Dat ondernemerschap zie je nu op veel plaatsen ontstaan.”

En privé?
“Ik waak natuurlijk voor mijn familie. Mijn ouders en grootouders besmetten is het laatste wat ik wil. Niet alleen die van mij trouwens, maar die van jou ook want ook jij hebt naasten die vatbaar zijn. Daarom volgen we nu alle richtlijnen en maatregelen. Gelukkig gaat er ook nog een hoop door, zo heb ik gisteren nog een acceptatie gekregen voor een hypotheek dus ik koop samen met mijn vriendin een woning en dat zelfs zonder vast contract in deze onzekere tijd.”

Dat is mooi nieuws, gefeliciteerd!
“Dankjewel. Het is voor iedereen even aanpassen, dat blijft spannend. Maar ik ben hoopvol op een goede toekomst!”

Ioan Andrei Vreeling
Laatste berichten van Ioan Andrei Vreeling (alles zien)

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.